Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2009 13:51 - Неизбежната отбрана
Автор: adimitrova Категория: Други   
Прочетен: 2695 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 02.10.2009 13:53


Можем ли законно да се защитим от нападение? Кога гражданите не носят отговорност, защото са действали при неизбежна отбрана?

1968 г. е приет Наказателният кодекс. Съществена промяна имаше през 1997 г., когато значително се разшири кръгът от хипотези, в които може да се приложи неизбежната отбрана - бяха изброени шест варианта, включително нападение над вилен имот, МПС, и т.н. Конституционният съд обяви 4 от хипотезите за противоконституционни. Вилата и колата отпаднаха като обекти, в които както и с каквото да се защитиш - се приема като неизбежна отбрана. Законът стопроцентово те защитава и не носиш отговорност само в рамките на дома ти. В кратък вариант - няколко прости и важни неща, които са достатъчни като информация, касаеща правата на хората да се защитят:

- В рамките на дома не си уязвим от съдебни производства срещу теб, независимо дали си наранил или убил взломаджията. Самото незаконно влизане на престъпник в дома ти ти дава правото да действаш както и с каквото можеш, за да се защитиш. Но само от входната врата навътре. Дворът, стълбищните площадки вече не си защитен от арест и съд.

- Вилата (надявам се да влезе в ал.12 от НК като допълнение) в момента е извън фискираните права на гражданите, в които може да се приложи неизбежна отбрана.

- Правилна е фразата НЕИЗБЕЖНА ОТБРАНА (а не самоотбрана), което значи че може да защитиш от посегателство и нападение не само себе си, но и познат или непознат човек, както и имуществото му.

- Извън дома отбраната трябва да съответства на нападението. Например: ако те обидят - може да заведеш дело за обида, ако те ударят - да удариш. Ако при шамар отговориш с наръгване с нож, защитавайки се, вече се води превишаване на пределите на неизбежната отбрана. /за шамар от полицай или друг орган на реда това правило не важи - на тях не се отговаря със съответнита сила :))/

- Защитата е допустима само докато има нападение, не и след като то е приключило. Например - изстрел в гърба на нападателя - ясно е, че нападението е приключило, заплахата вече я няма. Друг пример (имаше такъв случай скоро и човека влезе в затвора) - влиза престъпник през нощта в дома ти, събуждаш се и той започва да бяга, настигаш го извън вратата на дома и започваш да го биеш или стреляш със законно притежавано оръжие. Тогава се носи наказателна отговорност. Говорим вече за отмъщение, а не за самозащита.
 
Има някакви варианти при превишаване на пределите на отбраната като използвани средства съдът да приеме, че си действал в състояние на страх, превъзбуда или друга емоция, но не разчитайте на тях :)  

 



  
 



Тагове:   отбрана,


Гласувай:
4



Следващ постинг

1. varg1 - значи
02.10.2009 15:33
да отговорим на юмрука с юмрук ама ако нападателя е два пъти по-грамаден от мене той с юмрук може ме утрепе,а аз него не
цитирай
2. adimitrova - да отговорим на юмрука с юмрук ама ...
02.10.2009 15:44
varg1 написа:
да отговорим на юмрука с юмрук ама ако нападателя е два пъти по-грамаден от мене той с юмрук може ме утрепе,а аз него не

В източните бойни изкуства има три правила за самозащита в подобни ситуации:
1.Бягай бързо
2.Бягай бързо
3.Бягай бързо
:)
цитирай
3. cefulesteven - Много е порочно това: трябва да с...
02.10.2009 19:17
Много е порочно това: трябва да съответства на нападението. Доста, които просто са си пазили живота си, много здраво са изпатили. Не мога да си представя: сто и двадесет килограмова мутра и шестдесет годишна тридесет и не знам си колко килограма старица, да си удрят шамари и това да е правото на жената, в случай, че има законно притежавано оръжие. Кофти е тук закона. Много кофти е даже.
цитирай
4. adimitrova - Много е порочно това: трябва да с...
02.10.2009 22:16
cefulesteven написа:
Много е порочно това: трябва да съответства на нападението. Доста, които просто са си пазили живота си, много здраво са изпатили. Не мога да си представя: сто и двадесет килограмова мутра и шестдесет годишна тридесет и не знам си колко килограма старица, да си удрят шамари и това да е правото на жената, в случай, че има законно притежавано оръжие. Кофти е тук закона. Много кофти е даже.

Виж, по света не съществува перфектния закон, който да може да предвиди всеки нюанс и особеност. За това всеки случай се гледа поотделно.
Този абзац в наказателния кодекс е точен принципно. Не може да те блъснат по-здраво и ти да стреляш. Както реагираха преди десетина години конституционните съдии, когато за малко влязоха допълненията стопроцентово да може да си гърмиш (както е в момента в дома) във всеки един друг момент, та те отмениха допълненията тогава с аргумента, че така "се развързват ръцете на всеки убиец...винаги може да мине като самозащита".
цитирай
5. bizcocho - Общо взето законово не можем / за ...
05.10.2009 18:43
Общо взето законово не можем / за бг/.
цитирай
6. kapricia - :о)))
23.10.2009 11:18
Ако се наложи, най-вероятно ще си пробвам шансовете с ножа ако наблизо не окрия огнестрелно оръжие), все едно дали онзи насреща ми размахва само юмруци. После ще му мисля как да се оправям със закона.
цитирай
7. adimitrova - Шансовете с ножа...
23.10.2009 11:48
...и после да те съдят за предумишлено престъпление :)))
/ножът се води хладно оръжие и си влизаш в графа предумишлено, обаче ножицата - не се води хладно оръжие :)/
цитирай
8. kapricia - :о)))
23.10.2009 11:51
Добре де. Ама аз съм 55 килограма. А ако онзи отсреща ми е към100-120? Как точно се очаква от мен да се защитавам с юмруци?
(Наясно съм, че законът не е на моя страна. Просто ми е любопитно като как точно ще ме убедят, че не съм била в правото си, дори и ако се наложи после да го излежа това право.:о)))
цитирай
9. nalik - Защитата не може и НЕ е нужно да съответства на нападението
23.10.2009 11:54
Защо?

Защото за да има такъв закон, значи има и действаща и много ефективна изпълнителна власт - полицията.

Има ли в България действаща и много ефективна изпълнителна власт - НЯМА!

Кой ще ме опази от престъпниците - само и единствено аз. Аз ли извършвам работата на полицая - аз. Значи трябва гражданинът, който действа като полицай (защитава своето здраве, живот и имущество) да се ползва от същите алинеи от които се ползва редовият полицай, а не от някви други. Точка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: adimitrova
Категория: Други
Прочетен: 32192
Постинги: 6
Коментари: 17
Гласове: 95
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930